fredag 31 maj 2013

Ångbåtsbiff på S/S Stockholm

Igår kväll var jag inbjuden av några av mina tidigare arbetskamrater till en tur med en av Strömma kanalbolagets stoltheter, S/S Stockholm som byggdes 1931. Det blev en tretimmarstur med god mat och gott vin i Stockholms synnerligen vackra inre skärgård ut till Vaxholms fästning som rundades. Vi talade om gamla minnen och upplevelser. Tiden gick oerhört fort och det blev en mycket trevlig och minnesvärd båttur. Stort TACK till Ledarnas personalförening.

lördag 25 maj 2013

Vita syrener

Vita syrener som blommar om våren har vi hört Ann-Louise Hansson sjunga om många gånger. Och nu är den tiden inne här i Mälardalen. På måndag är det dags för lite service på husbilen. Har bokat in den hos Hansen Caravan i Upplands-Väsby. Där ska de bland annat reparera några småsprickor på markissidan och förstärka hörnen med av KABE nyframtagna förstärkningar. Dessutom ska bodelen fukttestas och genomgå den årliga servicen enligt serviceboken.

onsdag 15 maj 2013

Alugastank installerad

Efter Öland valde vi att även göra en del nerslag i Sveriges trädgård, Blekinge. Solen och vinden var med oss när vi gjorde ett stopp i Kristianopel där vi besökte den gamla fästningen. Vi besökte Sturkö och övernattade i Karlskrnonas hamn. På vägen till Karlshamn gjorde vi även en avstickare till idyllen Ronneby. Väl framme i Karlshamn blev det installation av en alugastank fö LPG. Nu har vi en PA11 som vi kan ta ur och byta på vanligt sätt och en Alugastank som är fast installerad för LPG som kan fyllas på vanliga bensinstationer som saluför LPG (gasol/motorgas). Påfyllningen sker till vänster inne i gasolkofferten. Installationen utfördes av företaget Gasol i Karlshamn.

tisdag 14 maj 2013

Långe Erik

Solen har varit med oss varje dag sedan KABE-mötet i Borgholm, regnet kom först natten till idag då vi övernattade i Kårehamn. Efter Böda hamn gick färden än mer norrut, ända upp till fyren Långe Erik. Där var vi tillsammans med både fågelskådare och naturfotografer. Vi passade på att gå fyrrundan på den lilla holmen där fyren står stadigt sedan år 1845. Där såg vi nästan utslagna liljekonvaljer. Återfärden gick stilla och lugnt via ett nästan folktomt Byxelkrok ner via Löttorp till Kårehamn på den östra sidan av Öland.

söndag 12 maj 2013

Vår på Öland

Vi har valt att stanna kvar några dagar på Öland efter KABE-klubbens årsmöte i Borgholm. Orsaken är att vi aldrig tidigare har upplevt våren på Öland. Det är speciellt skönt att det inte tycks vara någon trängsel och minimalt med trafik även om allt inte har öppnat ännu. Efter att ha besökt flera kända besöksmål så hamnade vi till slut på ställplatsen Böda hamn där vi övernattar tillsammans med åtta andra husbilar.

fredag 10 maj 2013

Strutslunch

Idag blev det också ett besök på Ölands strutsfarm där vi KABE-entusiaster fick bekanta oss med flera riktigt stora fåglar som normalt väger 150 kg varav enbart 40 kg är ätbart kött. Farmen håller successivt på att avvecklas till följd av olönsam hantering och svag efterfrågan på strutskött. För att få lönsamhet krävs en farm på ca 400 djur, här fanns enbart ett tiotal. Lunchen intogs på farmen och vi åt strutskött som liknar rostbiff med potatisgratäng. Till dessert blev det ostkaka som var gjort på strutsägg. Ett strutsägg väger ca 1,8 kg och motsvarar 24 st. vanliga ägg. Strutsköttet och även ostkakan smakade mycket gott.

Solen och vindarnas ö

Vi njuter Öland i fulla drag tillsammans med ca 80 andra KABE-husbilar på Kapelluddens camping med utsikt utöver Karmarsund. Idag blev det ett besök vid Ölands första vindkraftpark med sju vindgeneratorer som försörjer hela södra Öland med vindproducerad ström. Nästa år kommer Öland att vara helt självförsörjande på elektrisk energi, det pågår utbyggnad av vindkraft i Kårehamn ute till havs. Jag var en vindkraftentusiast före besöket och är numera övertygad om hur bra vindkraften är för framtiden i vårt land.




lördag 4 maj 2013

Naturkrafter

Vi har besökt Östergötland och framförallt Linköping under några härligt soliga dagar. Nästan som en sommardag igår. Man nästan kunde höra hur knoppar sprack och allt var igång för att ta vara på värmen och sommarmånaderna. Det är lika fascinerande som vanligt att se hur naturens krafter driver på utvecklingen av blad och blommor. Jag har en lite speciell känsla för kastanjeträden som jag tycker är mycket vackra träd. Några träd är redan en god bit väg till full blomning.