lördag 30 augusti 2014

Första parkett

Efter ett besök i Westerqvarn nära Kolbäck, där det finns en relativt stor ställplats, fortsatte vi till vackra Strömsholms slott. Färden gick sedan vidare till Västerås där vi valde att övernatta vid gästhamnen nära centrum. När vi kom möttes vi av ungdomar som tränade vattensurf med hopp precis framför ställplatsen. Det var ett ovanligt festligt skådespel som vi aldrig sett tidigare. Vattensurfarna drogs av en lina som var kopplad  till ett löphjul mellan vajrar som var fästade till två stativ och en elmotor. Bra ide' och träning som såg riktigt kul ut med många dopp.



fredag 29 augusti 2014

Trafikolyckan 2004

Det är egentligen inget direkt att fira eller glädjas åt, men det var i detta dike (norr om Bålsta) som Kristina och jag hamnade, precis på dagen för tio år sedan, efter att ha blivit påkörda. Vi var på hemväg på HDn för att äta middag efter att ha kört Mälaren runt en solig söndag med blå himmel. En polis gjorde en U-sväng på 90-vägen utan att titta bakåt och där kom vi på motorcykel. Det dröjde drygt två månader innan jag kom hem. Våra skador är bestående, något som vi båda lärt oss att hantera och leva med. Det man kanske kan fira och glädjas åt denna dag är att vi faktiskt fick en andra chans till livet.

tisdag 26 augusti 2014

Ny backspegel

Idag har husbilen fått ny backspegel efter lång väntan. Verkstaden ringde igår efter flera påstötningar från mig och meddelade att nu hade spegeln kommit, jag fick fritt välja när jag ville komma. Detta var det andra besöket på verkstaden eftersom de hade fått fel backspegel vid det första besöket för över fjorton dagar sedan. Tydligen funkar det inte som det ska mellan bilnumret och reservdelar då det gäller husbilar. Dessutom visade det sig att spegeln hade hamnat i ett lager i Årsta istället för att skickas vidare till rätt verkstad i Spånga och väntande kund.

måndag 25 augusti 2014

Storskarv

På senare tid har jag, i samband med förmiddagsrundan med Nellie utmed Mälaren, lagt märke till några större fåglar som sitter på båtklubbens brygga och bl.a. torkar sina vingar. Jag har inte sett dem tidigare här i området och blev tvungen att kolla i fågelboken. Det visar sig då att det är storskarv som har hittat en bra plats här vid Mälaren. De brukar för det mesta vara längre ut vid kustbandet och där vara ett stort irritationsmoment för kustfiskarna eftersom skarven förstör fiskenäten m.m. Förmodligen finns det ett mer eller mindre dukat smörgåsbord för dem just här.

lördag 23 augusti 2014

Kamera, modell större

Denna PET-kamera är något otymplig att släpa med sig i husbilen och sängen eller vaggan, som man ligger i, är inte särskilt behaglig. PET står för Positron Emission Tomography och finns bl.a. på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. Med hjälp av PET-kameran kan man undersöka hur organ i kroppen ser ut och hur de fungerar. Hela jag fotograferades i torsdags, denna undersökning behövs för att diagnosen ska bli riktig. Väntar nu på att dessutom få göra en magnetsröntgen innan behandlingen kan påbörjas.

måndag 18 augusti 2014

Tungt besked

Fuck cancer kunde vi läsa om på bloggen "Seniorer spekulerar" för några månader sedan. Något som jag då och även nu till fullo instämmer i. I fredags fick jag diagnosen som vi män fruktar lika mycket som kvinnor fruktar bröstcancer. Jag har drabbats av prostatacancer som måste behandlas. Hela processen inleds med en isotopundersökning av skelettet och en magnetröntgen. Därefter kan vi ta ställning till vilken behandling som är bäst för mig. Min lycka är att jag gick med i en prostatacancerstudie (STHOLM3) i våras. Det är genom den studien som cancern har upptäckts på ett tidigt stadium. Studien är tänkt att utgöra underlag för kontroll och behandling av kommande generationer. Nu går jag förmodligen snart in i mitt livs svåraste match.

torsdag 7 augusti 2014

Teknikens under

De senaste underbara kvällarna, när temperaturen varit mer behaglig, har vi ätit middagen på altanen. Vi har för det mesta suttit kvar och njutit en bra stund in på kvällen och då bl.a. via SVT Play kunnat titta på nyheter och en del andra program. För att kunna göra detta för ett antal år sedan var vi tvungna att släpa ut en liten bärbar TV-apparat och koppla nödvändiga sladdar. Numera behöver vi bara trycka på några knappar på datorn. Detta tycker jag är fantastiskt och är hur bra som helst.

tisdag 5 augusti 2014

Boning med överhäng

Det är förmodligen inte särskilt många som skulle kunna tänka sig att bo i ett hus med ett stort berg hängande över taket. Risken för att berget ska spricka och falla ner är med all säkerhet mikroskopisk. Tror att det nog bara är känslan som får en att avstå från att flytta in i något av husen på bilden som är tagen när vi körde Nordsjövegen med husbilen. Stället heter Helleren och passeras i höjd med slutet på Jössingfjorden. De båda husen byggdes i början av 1900-talet och övergavs 1920. Husen är bevarade som de en gång var.

måndag 4 augusti 2014

Kraschad backspegel

Plötsligt small det bara till när vi befann oss i slutet av den drygt fem kilometer långa Haukelitunneln på väg E134 från Stavanger och Haugesund till Oslo. Efteråt hängde den vänstra backspegeln och dinglade. Det var helt omöjligt att stanna i den smala tunneln. Först efter flera mil kom vi fram till en säker plats att stanna på. I en lång nedförsbacke möter vi en vit tankbil som kämpar för att hålla farten och komma upp. Den har en lång kö av fordon efter sig. Jag bromsar in och håller mig så mycket till höger jag kan. Precis efter tankbilen ligger en husbil som förmodligen girar vänster för att se om det går att köra om tankbilen och där kommer vi, våra backspeglar kraschar med en rejäl smäll. Med silvertejp gick det att hjälpligt återställa och använda spegeln för hemresan.


söndag 3 augusti 2014

Många tunnlar

Vi valde denna gång att besöka enbart den södra delen av Norge inklusive Oslo och Stavanger. På vår resa passerade vi många tunnlar varav en del var riktigt långa, drygt sju kilometer var en tunnel på vägen E134 från Haugesund till Drammen. Vi såg och passerade några vägbyggen i mycket svår terräng utmed bergsluttningar. Det är minsann inte lätt att bygga vägar i Norge. Förstår att det måste kosta lite extra på vissa vägavsnitt. Med Autopass så fungerade resan utan problem. Vi körde med husbilen bl.a. på den väg med tunneln som syns på bilden.

fredag 1 augusti 2014

Nordsjövegen

I boken "Norges vakraste bilturer" finns Nordsjövegen beskriven, den går från Flekkefjord via Egersund till Sandnes. Den vägen är en upplevelse på flera sätt. Det är först och främst en naturupplevelse samtidigt som vägsträckan är spännande att åka, framförallt med husbil. Vägen slingrar sig stundtals upp och ner på bergen genom otaliga tunnlar och på vissa ställen går det inte ens att mötas. Vi förvånades varje gång då vi passerade boningshus av olika slag högt uppe i bergen och frågade oss hur är det möjligt att bo och leva här.

Norges Sydkapp

Norges sydligaste udde är Lindesnes fyr som också är Norges Sydkapp besöktes för några dagar sedan där vi även övernattade. Fyren är Norges första som började vägleda sjöfararna redan år 1656 och är fortfarande i bruk fast med en annan teknik. Utsikten från klippan ut över Skagerrack och kusten är milsvid. En höstnatt 1942 inträffade dock Norges värsta sjöfartstragedier, alldeles utanför fyrplatsen, när ett engelskt flygplan torpederade ett tyskt lastfartyg med nästan tusen ryska krigsfångar. På fyrplatsen finns också ett minnesmärke för den händelsen.