Sidor

torsdag 5 september 2019

Batteritorsk

I morse fick vi larm på manöverpanelen på husbilen. Bodelsbatteriet var helt tomt. Detta har aldrig hänt oss tidigare. Började med att stänga av värmen och cirkulationspumpen för golvvärmen. Tittade ut och konstaterade att det fortfarande var mulet efter nattens regnande. Solfångaren indikerade trots allt att laddning pågick. Ingen el fanns att få där vi hade övernattat. Efter drygt en timma började solen titta fram och den oranga stapeln på panelen antydde att laddning var på gång. På kvällen innan hade vi inte varit direkt sparsamma. Nu fick vi ett tydligt besked om att något behöver göras med bodelsbatteriet för att säkra elförsörjningen då vi inte har tillgång till elnätet.


6 kommentarer:

  1. Själva känner vi oss ganska trygga, med tre stora seriekopplade batterier. Under en vecka utan ström i somras, hade vi som lägst 85 % ström kvar i batteriet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi har klarat oss fram till förra veckan. Det har tagit ett helt dygn att få tillbaka kraften i batteriet. Nu ska batteriet få sig en omgång av min elektroniska självtänkande batteriladdare. Vi klarar oss normalt med ett bodelsbatteri. Jag förmodar att du menar att dina tre bodelsbatterier är parallellkopplade och inte seriekopplade.

      Radera
  2. Jag misstänker att bodelsbatteriet fick sig en ordentlig knäck i höstas när husbilen stod på verkstaden ca fjorton dagar. Då hade någon glömt att släcka belysningen. När jag kom och skulle hämta hem husbilen var bodelsbatteriet heldött. Förmodad sulfatering den gången.

    SvaraRadera
  3. Trist med batteriproblem. Hoppas det löser sig snabbt och smidigt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ingen kul situation att hamna i på morgonen. Jag ska försöka rädda batteriet med min fina batteriladdare med rekond-funktion.

      Radera
    2. Batteriet gick inte att rädda. Jag blev orolig när batteriet under flera dygn behövde ca 10A laddning och när batteriet blev riktigt varmt. Nu har vi nytt bodelsbatteri som uppför sig som det ska med mycket liten runt 0,2 till 0,4 A.

      Radera