fredag 13 januari 2017

Glaskroppsavlossning

Jag gillar egentligen inte att prata om sjukdomar. Men, i det här fallet gör jag ett undantag p.g.a. den för mig något ovanliga diagnosen. För en dryg vecka sedan började jag se ett slags fisknät och en prick som rörde sig fram och tillbaka på ena ögat. Irritationen medförde att synen blev oskarp. Via Vårdguiden fick jag idag kontakt med en sköterska på S:t Eriks Ögonsjukhus som ville att jag skulle komma in akut. Efter många timmars väntan på en undersökning som bara tog fem minuter fick jag beskedet att jag hade drabbats av glaskroppsavlossning som är en naturlig process och ofta börjar i medelåldern. Det är en åkomma som drabbar ca tio procent av alla vuxna. Efter några månader lär sig hjärnan bortse från irritationen i ögat. Jag har då aldrig tidigare hört talas om glaskroppsavlossning.

8 kommentarer:

 1. Ja du Lars, vi blir inte yngre, trots att vi stretar emot så mycket vi kan, blir vi bara äldre. Samma sak hände mig för 10 år sedan. Jag kallar det en svart liten fluga som far runt i vänstra ögat. Min endra tröst att man lär sig leva med det. Jag tänker inte på det längre.

  Vår son fick hornhinneavlossning, då blir det riktigt allvarligt. Då handlar det om timmar att få hjälp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Matts, nu förstår jag att det går att leva med glaskroppsavlossning. Gillar inte riktigt denna påminnelse om att åldern ger sig till känna på detta sätt.

   Radera
 2. Jag fick glaskroppsavlossning häromåret när vi var här i Benidorm, som tur var hade dom en jättefin ögonmottagning på Imed sjukhuset här i Benidorm som jag fick komma till. Nu har jag nästan inga symptom kvar, eller också är det så att jag jag har vant mig vid prickarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns skönt att veta vad det är och att det har en naturlig förklaring. Bara att gilla läget och hoppas på att inget ytterligare inträffar med ögat.

   Radera
 3. Inte kul att man kan få sådana problem när man är till åren. Har hört om detta men vet väldigt lite. Tur man kan googla :) Det är ju positivt att det går att leva med det. Lycka till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr går det inte att förhindra att man åldras, jag hoppas att hjärnan lär sig bortse från prickarna så snart som möjligt. Det känns dock tryggt att veta vad det är och beror på.

   Radera
 4. Hej!
  Tycker du ska ta till dig sköterskan kommentar att det drabbar "medelålders". Själv hade jag det för några år sedan. Efter kort men svidande behandling så försvann det på någon vecka.
  Mats

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mats, vad kul att du har hittat hit. Vad jag förstod så finns det inget att göra mot glaskroppsavlossning.
   Kommer du till Reunion på Ledarna den 15/2?

   Radera