söndag 9 april 2017

Månadsunderhåll batterier

Jag har under en tid funderat på om jag själv skulle kunna klara av att följa husbilens instruktionsbok som anger att batterivätskan i batterierna ska kollas varje månad. Med viss möda med hjälp av en liten spegel och en liten lampa gick det att kolla syranivån i bodelsbatteriet som sitter bakom en för liten lucka. För att kunna kolla syranivån i startbatteriet så måste först dryckeshållaren och den bakomliggande ställningen demonteras. De var fästade med nio skruvar. Därefter måste golvets värmematta lyftas upp och fixeras i uppfällt läge innan golfplattan kan lossas för att komma åt batteriet som också kräver en del demontage för att göra cellernas pluggar åtkomliga. Jag klarade av att kolla startbatteriet också men jag svor en hel del. Startbatteriets placering under mattorna är verkligen ingen upplyftande ingenjörskonst. Faktiskt riktigt dåligt.

6 kommentarer:

 1. Att kolla detta varje månad låter inte som ett enkelt projekt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är så pass komplicerat att kolla startbatteriet att jag undrar hur verkstäderna gör. För en vanlig lekman är det verkligen besvärligt. Koll av batterier varje månad är det säkerligen inte många som gör.

   Radera
 2. Lika bra att erkänna direkt: "Jag visste inte ens var det det finns". Skönt att veta, att jag aldrig skall leta efter det. Risken är stor, att jag också sagt något dumt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog så att konstruktören inte tycker att batterierna ska behöva kollas varje månad.

   Radera
 3. Var inte bättre på 2006 batterit i motorrumet. Trasiga knogar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förmodligen är dagens batterier och laddare så mycket bättre att det inte är nödvändigt med kontroll av syranivån varje månad.

   Radera