fredag 3 februari 2017

Radio i Norge

I början av januari i år (2017) slutade man att sända på FM-bandet i Norge. Det medför att det successivt i fortsättningen kommer att vara svårt att där lyssna på t.ex. bilradion i husbilen. Norge har bestämt sig för att övergå till enbart digitala sändningar. Frågan har varit uppe i Sverige. Den svenska regeringen har dock bestämt sig för att avvakta med digitala sändningar. För att kunna lyssna på radio i Norge så kan man, istället för bilradions kanaler, t.ex. (om möjligt) ansluta sin mobiltelefon till bilradion och på mobiltelefonen välja kanaler. Bilradion användes då bara som en förstärkare. Finns inte möjligheten att ansluta mobiltelefonen till bilradion så kan man t.ex. skaffa en extern trådlös mottagare från t.ex. Bose. Mobiltelefonen kan då via "Bluetooth" överföra ljudet.

6 kommentarer:

 1. Idag finns det teknik för att lyssna på musik med telefon och bluetooth. Jag gillar det tårlösa lyssnat mycket ljudböcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer, med en telefon och Bluetooth så löser man det hela. Synd bara med alla analoga radioapparater som blir obrukbara om det inte kommer någon plugin/tillsats som löser situationen under en övergångstid.

   Radera
 2. I sanningens namn blir det inte så mycket radiolyssnande härhemma. På våra resor däremot, är det nästan uteslutande olika radiokanaler "som skvalar"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Numera lyssnar vi mycket på P4+ där dom spelar musik som vi känner igen från ungdomstiden mm.

   Radera
 3. Jag minns Sven Jerring, Barnens Brevlåda och Sveriges Radio Motala under slutet av 50- talet. Idag lyssnar jag själv bara till P1. Jag stänger av alla musikströmmar och lyssnar bara till den musik vi själva gillar. Oftast är radion helt avstängd när vi kör i utlandet. Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi är alla olika, jag lyssnar mycket på radio, gärna P1 och P2. Oftast är det P4 radio Stockholm.

   Radera