söndag 15 september 2019

Femörefortet

Vi har under åren övernattat flera gånger på husbilsplatsen Femöre fiskehamn / gästhamn men aldrig tidigare besökt Femörefortet i Oxelösund. I fredags bestämde jag mig för att cykla dit trots att fortet inte var öppet. Flera synbara pjäser vittnade om kalla kriget och behovet av att kunna försvara sig vid attacker från havet. Projektilerna kunde nå mål på ett avstånd av 13 km och med en eldhastighet på 25 skott per minut. Förstår att hela berget är i det närmaste ihåligt med plats för ammunition, proviant, utrustning och många soldater under lång tid.

4 kommentarer:

  1. Vi var där, eller rättare sagt skulle varit där, påsken 2018. Påskbuffé tillsammans med dotter och familj var planerad. Vi fick lämna platsen långfredagsmorgon under tårar. Plus 4 grader i Kaben, trots 16 A i stolpen och ström in i bilen. Kökslådorna gick inte låsa, det fanns ingen ström till det. Då var det nära att vi gav upp husbilslivet. Nu har vi en riktig bil och åker gärna tillbaka dit.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Någon ville inte att ni skulle fortsätta åka med en KABE. Nu har det hänt igen. Någon ville inte att ni skulle bygga på den första tomten. Ni fick (köpte) istället en klart bättre husbil och nu får ni en både större och bättre tomt. Grattis!

      Radera
  2. Tack Lars, de orden värmde gott i hjärtat!

    SvaraRadera
  3. Fint vid Femörefortet! Vi har varit där en gång och strosat runt. Man ska kunna gå in och titta någonstans också, men det var stängt när vi var där.

    SvaraRadera