söndag 3 juni 2018

35 knop med R142 Visby

Igår fick jag tillfälle att besöka Gålö där bl.a. två fullt fungerande muséiefartyg ligger förtöjda. I programmet ingick att få åka med på en runda i Stockholms skärgård på en fingerat torpedattack. Jag åkte med robotbåten R142 Visby som är 44,5 m lång och väger 245 ton. Robotbåten är försedd med tre gasturbiner som tillsammans ger 13 000 hk och kan komma upp till 40 knop under gynnsamma förhållanden. Vi fick även känna på när fartyget accelererar från stillastående. Det var en enormt mäktig upplevelse på en högsommardag.

7 kommentarer:

 1. Vi var ca 40 personer som möjlighet att åka med, lika många åkte med den andra gasturbindrivna torpedbåten ”Spica”. Bränsleförbrukningen på R142 Visby var 1 liter/sekund.

  SvaraRadera
 2. Det låter som en mycket härlig upplevelse och dag!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla som gick av över landgången gick med ett stort och brett leende. Fritidsbåtarna som vi mötte undrade säkert vad som var på gång.

   Radera
 3. Oj det var en överraskning. Där bodde vi ju i somras på Gålö Camping. Vad spännande det måste ha varit att åka med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var verkligen spännande och roligt. Imponerad över att det finns människor som ideellt ägnar tid till underhålla och hålla igång denna typ av fartyg. R142 Visby avvecklades från Marinen 2006.

   Radera
 4. Det är fint där ute och de som har sin båtklubb där har verkligen ett guldläge

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, båtklubben ligger bra till för att lätt och smidigt komma ut i Stockholms vackra skärgård.

   Radera